Linképítés

Linképítés blog RSS hírforrás

Bejelentkezés | Regisztráció


Linképítés > Blog > Lehet büntetlenül tartalmat lopni és másolni?Hozzászólások... ARTidas - 2011-07-21

Lehet büntetlenül tartalmat lopni és másolni?

Google végigjárja az A oldalt minden órában és naponta egyszer a B oldalt. B oldal ír egy cikket és az A oldal lemásolja azt, átírva az időbélyeget. Az A oldalt járja végig elsőnek a Googlebot. Melyik oldal tartalma az eredeti a Google szemében és melyik fog jobb helyezést elérni? Ha az A nyer, az miért igazságos a B oldallal szemben?

A mai nap kérdése Kunal Pradhantól, Ahmedabadból (India) jön.

Google végigjárja az A oldalt minden órában és naponta egyszer a B oldalt. B oldal ír egy cikket és az A oldal lemásolja azt, átírva az időbélyeget. Az A oldalt járja végig elsőnek a Googlebot. Melyik oldal tartalma az eredeti a Google szemében és melyik fog jobb helyezést elérni? Ha az A nyer, az miért igazságos a B oldallal szemben?

Most belemehetnénk rengeteg érdekes dologba, hogy hogyan járjuk végig a világhálót, de amit tudni kell:
Van egy jel (órajel), melyhez viszonyítva megmondja az oldal lekérdező (Szerk. Site request?), hogy mennyivel gyakrabban kell látogatnia a robotnak az oldalt, de a tény az, hogy bármikor megváltozhat egy oldal. Az egész ötlet és koncepció, hogy bejárjuk az egész világhálót és tökéletes másolatot tartsunk minden egyes esetről egy kicsit hibádzik, mivel minden időközönként csak véges számú oldalt tudunk behúzni. Ha mindet egyszerre megpróbálnánk behúzni, és a rendszerünk szerkezete majdnem képes is lenne rá, a világháló összedőlne a lekérdezésektől. Próbálunk egy viszonylagosan udvarias módon végigjárni és még rangsorolni is próbálunk bizonyos tényezők alapján, mint az oldal PageRank értéke... egy oldalnak lehet nagy PageRank értéke.

A kérdés lényegében az, hogy A oldalt sokat járjuk be, de az eredeti cikk B oldalról ered. Mi van akkor, ha A leszedi B -t? Van pár módszer rá, hogy ez ellen védekezz.

Ha tiwtteled, akkor az emberek láthatják, meglinkelhetik és gyorsabban felfedezhetjük, mint A oldalon. A másik dolog, amit tehetsz, hogy összekapcsolódsz a PubSubHubBub nyílt protokollal (érthetően a Wikipédia oldalán), mely megpingel számos helyet, de elég korlátozott mértékben fogjuk figyelembe venni a bejárás segítéséhez, de ez változhat idővel. Ez egy remek módja, hogy asszinkronosan értesíts minket, hogy itt egy új cikk vagy blog bejegyzés.

De folytassuk tovább a feltételezett forgatókönyvünkkel. Ha A oldal lemásolta a cikkedet és megváltoztatta rajta az időbélyeget, ez egy kicsit megtévesztő és ez olyan, mintha azt állítanák, hogy ők írták. Tehetsz ellene pár dolgot:

Ha te vagy a cikk szerzője, bármikor kérvényezhetsz egy Digital Millennium Copyright Act (DMCA) felülvizsgálatot, melyet a http://www.google.com/dmca.html oldalon kérvényezhetsz, mellyel figyelmeztethetsz minket, hogy ez az oldal másol téged, de te vagy az eredeti szerző. Az oldal ellenjegyezhet, mely azt jelenti, hogy vitatják és ők írták a cikket, melynek következményei lehetnek ha hazudtak vagy nem vitatják és el fog tűnni az oldal. Ha bárki lemásol, bármikor kérvényezhetsz egy DMCA felülvizsgálatot.

Ha egy automatikusan generált oldalról van szó és másokat másolnak és tartalmat kaparnak össze, spam bejelentést is tehetsz, mert nem egy minőségi oldal, nem az a dolog, melyet az indexünkben szeretnénk látni.

De most játsszuk végig a forgatókönyvünket. Elméletben lehetséges, hogy hamarabb megtaláljuk a cikket A oldalon, mint B oldalon és ez az az eset, melyet erősen igyekszünk elkerülni, hogy ki keljen találni, ki az eredeti szerzője bizonyos cikkeknek, de nem állítanám, hogy tökéletesek vagyunk. Megpróbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy észrevegyük a jeleket, hogy kitől származhat a tartalom. A Google Hírek szolgáltatásban ennek okáért bevezettünk pár új címkét, hogy jelezzük a tartalom eredeti szerzőjét. Tehát van pár megközelítés, melyet próbálgatunk ennek kiderítésére, de jelenleg, elméletben lehetséges, hogy legyen ilyen cikk, de élhetsz a DMCA vagy spam bejelentéssel.

Tetszik? Mondd el véleményed és szólj hozzá a blog bejegyzéshez!

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!