Linképítés

Linképítés blog RSS hírforrás

Bejelentkezés | Regisztráció


Linképítés > Blog > Hogyan építs linkeket gyorsan? 101 tipp és stratégia!Hozzászólások... ARTidas - 2011-02-16

Hogyan építs linkeket gyorsan? 101 tipp és stratégia!

Linképítés... időigényes, frusztráló. Néha zavaró és ismeretlen kérdések merülhetnek fel, melyek kikerülhetetlenek. Mindezek ellenére ez az adu a jobb helyezésekért.

A lényeges kérdések:

Időtávra nézve a linképítés mennyire lesz befolyásoló hatással a helyezésre?

Mikor lesz a link népszerűség fontossága csökkentve a többi algoritmus faktor (melyek kevésbé unalmasak a webmesterek szemszögéből) előnyére?


A válaszok:

Sajnos a linképítés az előrelátható jövőben még mindig az adu ász lesz SEO terén.

A keresőmotorok algoritmusai nem igen fognak kevesebb fontosságot tulajdonítani a linkeknek, amíg nem érkezik el a szemantikus háló vagy cserélődik le a HTTP protokoll egy új protokollá. Amiért a linkek az egyik legegyszerűbb kapcsok a hálón való kapcsolatok jelképezésére, a közeljövőben is ez fog a legegyszerűbb megoldásnak számítani egy programnak, ami alapján értékelje egy weboldal fontosságát és megbízhatóságát.


Amivel a keresőmotorok próbálnak javítani az a linkek értékelése. A Google algoritmus is egyre kifinomultabbá és komplexebbé válik, alulértékelve a zavaróan sok és gyenge minőségű linket és magasabb hangsúlyt fektetve a megbízható linkekre. A linkek által adott bizalmat és erőt pedig a felhasználói adatok, domain kora és más, nehezen manipulálható és hamisítható adatok által.

De ne ámítsuk magunkat. A linkek a kulcs a helyezésekhez (legalábbis a Google-ben, az MSN és a Yahoo! nem sokkal van lemaradva mögötte). Ennek fényében készült a hogyan építsünk (és ne építsünk) linkeket 101 féle módon leírás.


71 remek módja a linképítésnek

A listák iránti szeretet

1. Készíts egy "101 -es listát". Az emberek állandóan imádják bújni ezeket és a jó listák gyakran tekintélyessé vállnak

2. Szerkessz össze egy "10 egyszerű tipp, hogy ..." cikkeket. Ezeket nagyon könnyű linkeltetni.

3. Szedj össze egy kimerítő erőforrás és tananyag listát, mely erősen téma specifikus.

4. Készíts egy "top 10 mítosz" listát a témádat illetően.

5. Készíts egy listát a téma szakértőiről és guruiról. Ha megfelelő benyomást keltesz a listán szereplő személyekre és cégekre vagy elég hivatalos és megbízható projektet készítesz, akár vissza is linkelhetnek, hálájuk jeléül (néha a hízelgés a legjobb út, hogy egy remek kapcsolatot alakíts ki egy "tekintéllyel").


Tekintélyessé és könnyen linkelhetővé válni

6. Készíts könnyen érthető tartalmat, hogy az emberek könnyen érthessék és terjeszthessék az üzeneted.

7. Tégy egy kis erőfeszítést és fordíts egy kis időt a nyelvtani és helyesírási hibáidra, főleg ha tekintélyes emberekkel, mint könyvtárosokkal, szeretnéd meglinkeltetni az oldalad.

8. Legyen könnyen elérhető adatvédelmi irányelved, felhasználási feltételed és rólunk rész a weboldaladon, mellyel bizalmat sugallsz és könnyebben építheted tekintélyed.


PPC és linképítési eszközök

9. Vásárolj releváns forgalmat egy PPC (pay per click - kattintásonkénti fizetés) kampány segítségével. A releváns forgalom több látogatót fog hozni oldaladra és jobban terjesztheted a márkádat. Ha látogatják az oldalad mindegy, hogy milyen témába illik az oldalad, esély van arra, hogy meglinkelnek.


Hírek és szindikátusok

10. Delegálj ki egy hírt az EzineArticles, GoArticles és egyéb cikk gyűjteményekbe. A minőségi cikk oldalak előnye az, hogy a cikkek remekül szerepelnek és jó minőségű forgalmat hoznak.

11. Tégy közzé híreket téma specifikus és tekintélyes "ipari" oldalakon.

12. Készíts egy sajtó bejelentést. Szánj rá időt és tedd kiválóvá (érdekessé és figyelemfelkeltővé). Küldd el e-mailben néhány általad kiválasztott újságírónak és blog szerkesztőnek. Tedd egyedivé az e-mailt.

13. Kövesd és tartsd számon, hogy ki veszi át és jeleníti meg a tartalmad. Ajánlj fel nekik exkluzív megjelenést és tartalmat.

14. Cserélj cikkeket más webmesterekkel.

15. E-mailezz néhány ismerősnek, mikor fontos és releváns híreid vannak a visszajelzéseikért és kérd meg, hogy hivatkozzanak máshol az irományaidra.

16. Írj cikkeket és linkelj olyan cégekről, akik rendelkeznek "hírekben" oldallal. Visszalinkelnek történetekre és posztolnak erről a hírekben oldalukon.

17. Készíts felméréseket és tanulmányokat, hogy a látogatók fontosnak érezzék magukat. Ha elhiteted az emberekkel, hogy fontosak, megcsinálják a marketinget helyetted és ha ráadásul érdekes, egyedi és meghökkentő felmérést készítesz, rengeteg linkre számíthatsz.


Linkgyűjtemények és könyvjelzők

18. Egy régi, de biztos tipp: Küldd be weboldalad a Dmoz és más hasonló, ingyenes katalógusba.

19. Küldd be weboldalad minőségi és csakis minőségi fizetős katalógusokba, mint a Yahoo! directory.

20. Készítsd el saját téma specifikus katalógusod és linkeld meg vele oldalad és néhány fontos aloldalát. Ha egy remek kis gyűjtő oldalt hozol össze, vonzani fogja a linkeket magától.

21. Jelölj be az oldaladhoz kapcsolódó honlapokat könyvjelző szolgáltatásoknál, mint a Del.icio.us. Ha az embereknek tetszik a gyűjteményed vagy felfigyelnek rá, lehet, visszakövetik az oldaladig a folyamod.

22. Ha valami kimagaslóan minőségit készítesz, kérj meg néhány barátot, hogy jelölje be. Ha az oldalad a Digg főoldalára vagy a Del.icio.us népszerű listájára kerül, akkor nagyságrendekkel több blogger és olvasó fogja látni és egy kis szerencsével még linkelni is.

23. Kövess nyomon trendeket és nagyobb eseményeket, történéseket. Ha gyorsan terjedő és közismert eseményekről írsz, rengeteg egyedi tartalmat (és meglinkeled a forrást), téged is hamar elkezdenek követni és figyelemmel kísérni tudósításaidat.


Helyi és üzleti linkek

24. Csatlakoztasd üzleted helyi üzleti és fogyasztói közösségekhez.

25. Szerezz linket weboldaladnak a helyi kereskedelmi kamarától

26. Regisztráld oldalad releváns városi, kormányzati portálok oldalain.

27. Küldd el weboldalad a helyi városi könyvtárak weboldalainak

28. Keresd fel a gyártóidat, viszonteladóidat és más üzleti partnereidet, hogy adjanak linket oldalukról.

29. Építs ki üzleti kapcsolatot nem konkurens oldallal az üzleti szférádban. Növeld és csíráztasd ezt a kapcsolatot online és offline egymást ajánlva linkekkel és névjegy kártyákkal.

30. Indíts egy affiliate programot. Ha az ez által szerzett linkek nem is rendelkeznek keresőoptimalizálási értékkel, a megnövekedett online jelenlét biztos fog vonzani normális linkeket is.


Könnyű ingyen linkek

31. Kategóriádtól és lehetőségeidtől függően, könnyen és olcsón találhatsz szolgáltatásokat a helyi CraigsList oldalakon. Nem árt, ha oldalad is szerepelne a megfelelő kategóriájában.

32. Könnyű kérdéseket és válaszokat feltenni a Yahoo! answers oldalán. A válaszokhoz és kérdésekhez pedig forrás linket is illeszthetsz megfelelő és ízléses módon.

33. A Google groups oldalain is posztolhatsz kérdéseket és válaszolhatsz. A kimerítő és minőségi válaszok végén egy releváns linket soha sem szoktak zokon venni a tagok és moderátorok, ha az releváns forrást jelöl.

34. Ha egy meglehetősen neves céget képviselsz, készíts róla egy cikket a Wikipédiában és a témádhoz illő oldalak wiki oldalain is létrehozhatod szolgáltatásaid és termékeid oldalait.

35. 15 perc alatt létre lehet hozni egy témába illő Squidoo lencsét, melynek segítségével professzionálisabbnak nézhetsz ki a szakmai területeden. A létrehozott "lencse" tartalmában linkeld össze a szakértők cikkeit és a népszerű segédeszközöket. A lencse tartalma között pedig hints el néhány linket saját oldaladra is.

36. Tegyél közzé egy történetet vagy más érdekességet a Digg oldalán és szerezz profilodnak egy kis link erőt.

37. Ha a tartalmad érdekes, professzionális és gyakran frissülő, sokan fogják kidelegálni. Egy RSS hírfolyam készítésével könnyedén hozzájárulhatsz tartalmaid terjesztéséhez és ingyen linkek begyűjtéséhez.

38. A legtöbb fórum engedélyezi, hogy beállíts aláírás és/vagy profil linkeket. Ha kimagasló munkát és közösségi tevékenységet végzel a fórumon, sokan következik ezeket a linkeket az oldaladra.


Készíts sok véleményezést

39. Sok márka nincs még megfelelően képviselve az internet rengetegében. Ha oldalad magas bizalommal rendelkezik, ezek a véleményezésed remekül fognak szerepelni a keresőmotorok találati oldalain és rengetegen fogják megtalálni és linkelni.

40. Véleményezz weboldalad témájához releváns és kapcsolódó termékeket az Amazon.com oldalán. Ez vásárlói figyelmet és megrendeléseket eredményezhet.

41. Készíts termék listát az Amazon oldalán, melyben véleményezed a legjobb termékeket és megemlíted saját szolgáltatásaidat és termékeidet, linkekkel együtt.

42. Az Alexa oldalán weboldaladhoz hasonló oldalak véleményezésével szerezhetsz releváns látogatói forgalmat is.

43. Az ePinions online véleményező közösség oldalán való véleményezésekkel növelheted tekintélyed a témában.

44. Ha igénybe veszel egy terméket vagy szolgáltatást, mely kimagasló minőségű vagy nagyon tetszett, akkor hagyd meg (nagyon) pozitív véleményed, mivel ezek gyakran linket jelentenek neked. A legjobb, ha véleményed hihető és pontos.

Blogok és a Blogsphere

45. Kezdj egy blogot. De ne csak azért, hogy legyen egy! Posztolj gyakran és minőségi tartalmat. A jó kivitelezés vonzza a linkeket.

46. Linkelj más blogokra a sajátodról. Ez az egyik legkevesebbet igénylő marketing tevékenység. Sok blogger figyeli, hogy ki linkeli meg őket és honnan jön a látogatói forgalmuk, szóval őket linkelni az egyik legjobb megoldás, hogy felfigyeljenek rád.

47. Kommentálj más blogokon. Ha nem is jelentenek nagy link erősséget, sok hozzászólás link (kerülve a komment spamot) nagy erőt és látogatottságot eredményez. A minőségi hozzászólásokkal más bloggerek figyelmét is magadra vonhatod, akik lehet követni kezdik blogodat és linkelni fognak.

48. A Technorati címke oldalai remekül szerepelnek a Yahoo! és Bing keresőkben. Még ha fiatal bloggal is rendelekezel, szerepeltetheted posztjaidat a technorati címke oldalain releváns címketagok használatával.

49. Ha létrehozol egy blogot, gondoskodj róla, hogy szerepeljen a legjobb blog katalógusokban.


Design, mint linkelő elem

50. Web 2.0 -ásítsd weboldalad. Az emberek szeretik linkelni az interaktív és hasznos tartalmakat. Tervezz meg és készíts valami hasznos funkcióval rendelkező eszközt.

51. Validáltasd oldalad és gondoskodj a könnyű "megközelíthetőségéről" (Accessibility Validations - 508). Ez a módszer megbízhatóbbá és linkelhetőbbé teszi, főleg kormányzati és design témájú közösségek körében. Ha netán honlapod szolgáltatásai között van valid design is, a W3cSites oldalra feltétlenül regisztrálj.

52. Fogadj fel egy ütős CSS designert és terveztess egy minőségi designt oldaladnak. A meghökkentően jó arculatok és ötletek rengeteg linket vonzanak.


Fogadj fel segítséget

53. Fogadj fel egy publicistát. A régi jómódi PR (nem PageRank) cikkek még mindig megvan a maga hatása.

54. Fogadj fel egy tanácsadót (szakembert rosszabb esetben). Akár még a linképítést is kidelegálhatod másvalakinek, csak ügyelj, hogy megbízható legyen és értsen a linképítéshez.


Link csere

55. Cserélj pár linket. Hihetetlen? Hasznos lehet a reciprokális link szerzés? Igen, megfelelően kis mennyiségben és releváns partnerekkel, akik látogatói forgalmat hozhatnak neked. Viszont maradj távol a link csere hálózatoktól, központoktól és oldalaktól, melyeken már több száz link van rajta!

56. Ha még nem lenne világos: amikor linket cserélsz, próbálj meg szövegkörnyezetes linkeket szerezni releváns oldalakról és akár azoknak valamely aloldalán egy cikkből. Csak olyan linkeket cserélj, melyeket akkor is megtennél ha nem lennének keresőmotorok.


Oldalak vásárlása, linkek bérlése és hirdetések

57. Bérelj pár minőségi linket link brókerektől. A legjobb oldal erre a Text Link Ads

58. Keress fel néhány partnert és vásárolj/bérelj tőlük néhány linket minőségi szöveges oldalról.

59. Légy szponzor! Minden karitatív szervezet, rendezvény és konferencia meglinkeli a szponzorait. Ez egy nagyon jó megoldás, hogy látogatottságot, linkeket és napi jó cselekedeteket szerezz.

60. Adj egy terméket az eBay oldalán és ajánld fel a bevételt karitatív célokra. Sok szervezet meg fogja linkelni az eBay és web oldalad.

61. Sok kereső algoritmus elfogult a domain és weboldal korát illetően. Gyorsabb megoldás az, ha megvásárolsz egy erős link profillal rendelkező oldalt és meglinkeled róla saját lapodat, mint hogy elkezdjél authority linkeket építeni.


Használd a bíróságot (csak óvatosan)

62. Sok újság és online hírportál ír és közöl cikkeket linkekkel a halmozódó Google perekről....

63. Pereltesd be magad egy cég által, melyet utálnak az emberek. Sokan fognak szimpatizálni a te oldaladon és rengetegen fognak írni rólad, remélhetőleg linkekkel.


ingyen ajándék és szóróanyag

64. Tarts egy rendezvényt. Remek link fogási lehetőség. Egy pár 10.000 forintos díj, több 100.000 -nyi publicisztikai linkkel ér fel. Tökéletesen megtérülő befektetés.

65. Készíts egy eszköz gyűjteményt. Az egyedi és hasznos eszközök (és azok gyűjteményei) rengeteg link erőt kapnak, mivel az emberek szeretik. (hitelkalkulátorok, foglalási rendszerek, etc...)

66. Készíts és tegyél közzé nyílt forráskódú templateket ismert tartalomkezelő rendszerekhez, mint A WordPress. Ki ne felejtsd a template láblécéből a készítette linket weboldaladra.

67. Ajánlj fel ingyenes mintákat és termékeket/szolgáltatásokat pozitív visszajelzésekért.

68. Adj ki egy ötletes Firefox kiegészítőt. Gondoskodj róla, hogy az oldaladon legyen egy letöltés és támogatás menüpont, hogy legyen mit linkelnie a felhasználóknak.


Konferenciák és szociális interakciók

69. Könnyű képeket készíteni fontos eseményekről és beszélni róla, hogy miért fontosak. Gondolj bele, hogy a mennyien linkelnének meg egy exkluzív képet, ahol a területeden szakembernek számító személyek részegen mulatnak és mulatságos szituációkban vannak.

70. Emeld offline kapcsolataidat online linkelésig. Sok konferencián elérhetőek a szakma nagyjai és gurui is személyesen. Ha a hétköznapi életben elérhetetlennek is tűnnek ezek az emberek a szakmai és kiállítási konferenciákon elérhetőek és sokkal könnyebb igazinak és professzionálisnak tűnni élőben. Amint egyszer személyesen kialakítasz egy kapcsolatot, onnantól sokkal könnyebb azt online linkelésig vinni.

71. A megnyerő, hasznos és érdekes interjúk remek lehetőségek egyedi tartalom elkészítésére és akár futótűz ként terjedhetnek tovább.


30 rossz módja a linkelésnek

Most jöjjön pár linképítési módszer, melyekkel tönkreteheted márkaneved, hírneved és kitilthatod weboldalad a főbb keresőmotorokból.


Katalógusok

72. Regisztráld oldalad 200 büntetett és rossz minőségű katalógusba (darabját 3000 forintért), mely nulla látogatói forgalmat biztosít és linkeket árusít teljesen irreleváns témákból.


Fórum spam

73. Sorolj fel 100 weboldalt az aláírás linkjeidben

74. Csakis akkor posztolj, amikor linkelési lehetőséged van az oldaladnak.

75. Ne posztolj mást, csak "én is", "tetszik" és "cool site" jellegű hozzászólásokat, posztjaid számának növelésére és szép nagy aláírás linkekkel.

76. Kérdezd meg, hogy kié a legjobb termék/szolgáltatás (amit te is szolgáltatsz/árusítasz) a témádban és szakterületeden, utána készíts egy másik fórum fiókot ugyanarról az IP címről, dobálózva weboldalad és szolgáltatásaid minőségével.

77. Új tag ként több fórumon tedd fel ugyanazt a kérdést egy napon.

78. Posztolj olyan fórum témákba, melyek már egy éve inaktívak csak azért, hogy a félig témába illő oldalad belinkelhesd.

79. Regisztrálj fórumokra profil linkekért, melyeken soha sem tervezed a kommentelést.


Blog spam

80. A neved helyett kulcsszó felhalmozást alkalmazol a blog hozzászólásaidban aláírásnak.

81. Kezd el keményen reklámozni oldalad első hozzászólásodban. Ne adj hozzászólásodnak semmilyen értéket és csakis legújabb blog posztodat ajánld saját oldaladon és, hogy mindenkinek el kéne ezt olvasnia. Kezdd el szőnyegbombázni a blogokat ezzel a hozzászólással.

82. Semmi egyedit vagy értékeset ne adj hozzászólásodhoz, hitesd el az emberekkel, hogy egy robottal van dolguk.

83. Még jobb, ha inkább automatizált robotokat állítasz be blog kommentelésre. Természetesen legalább 30 link hozzászólásonként. Próbáld ki, hogy mekkora spam mennyiség után omlanak össze blogok.

84. Pingelj meg mindenkit, akik egy témáról beszélnek és az összesítő (aggregation) posztodban csak említsd meg, hogy itt egy témáról beszélnek.

85. Ne is linkelj az oldalakra amelyeket megpingelsz. Pingeld őket olyan posztokból, melyekben még meg sem említed őket.


Szemét link cserék

86. Küldj ki tömeges linkcsere kérvényeket csakis a PageRank fontosságát taglalva.

87. Ezek a linkcsere e-mailek ne legyenek személyesek semmilyen szintem sem. Felesleges megemlíteni személyneveket és oldal címeket. Övék a megtiszteltetés, hogy meglinkelhetnek.

88. Küldj ki linkcsere kérvényeket Matt Cuttsnak és a Google és Yahoo! többi fejeséről se feledkezz meg.

89. Szerezz linkeket weboldalak eldugott helyeiről, melyek már több ezer oldalt felsoroltak.


Spammeld az embereket élőben is

90. Menny oda webmesterekhez konferenciákon és kezdj el nagyzolni bevételeiddel és, hogy mennyire nem kell csinálnod ezért a keresetért semmit az affiliate rendszerednek köszönhetően.

91. Az illető neve helyett inkább weboldalának címét kérd el. Amint megvan az oldal, kérdezd meg, hogy meglinkelt-e már és ha nem, miért nem tette még meg.


Légy kitartó

92. Küldj webmestereknek felhívást, hogy új poszt jelent meg a blogodon.

93. Küldj webmestereknek naponta e-mailt, hogy linkeljenek meg.

94. Küldd el ezeket a kérvényeket tucatnyi más címről is (ravasz megoldás).

95. Ha a fenti megoldások után sem kapsz ingyen linket, ajánlj fel 10 forintot a linkért és naponta növeld ezt a mennyiséget 10-zel.


Linkeket szerezni szemétkedéssel

96. Szállj versenybe az Artisjus és RIAA szervekkel. Perelj be mindenkit, aki nem tetszik neked vagy konkurens, bármilyen indokkal. Próbáld ki, mennyien fognak linkelni, ha egy tizenévest beperelsz illegális másolásért vagy mert negatívan beszélt az oldaladról.

97. Lopj tartalmat ismert nevektől. Töröld ki a részeket, melyek rájuk hivatkozhatnak, kaparj össze tartalmat még pár helyről (RSS és más hírfolyamok) és várd, hogy elkezdjenek beszélni rólad.

98. Küldj ki több ezer hamis ajánlást a legfőbb konkurenseidnek mellnagyobbításra, pénisz növelésre és milliónyi ingyen pénzre.

99. Viseld weboldalad címét a pólódon és vezess mobilozás közben vagy sétálj könyvet olvasva. Ha valaki beléd jön, ugass rá, hogy bunkó.

100. Önts kávét emberekre vagy találj más kreatív megoldást, hogy csalogasd az embereket weboldalad linkelésére.

101. Perelj be webmestereket, mert linkelik aloldalaidat. Bár ez inkább hülyeség, mint rossz módszer.


Tetszik? Mondd el véleményed és szólj hozzá a blog bejegyzéshez!

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

a 10-es pontot érdemes lenne magyarítani. ajánlom a virtus.hu -t ahol ha elég ügyes vagy, akkor a cikkeidet a főoldalra is kiteszik. ugyanez mehet a propeller.hu -ra is.
p1 :)

pocakka 2011-02-21 03:07:25

Bp, XIV: Kerület...